Praćenje budžeta i izveštavanje o učinku programa

DSC_0032

Zlatibor, 3-4. avgust 2017 – RELOF projekat je organizovao radionicu „Budžet – praćenje i izveštavanje o učinku programa,  budžetska dokumentacija i javnost u izvršenju budžeta“, koja je održana 3. i 4. avgusta 2017. godine u hotelu „Mona“ na Zlatiboru. Radionica je bila namenjena načelnicima finansija i zaposlenima koji rade na izradi i izvršenju budžeta u svih šest lokalnih samouprava koje učestvuju u RELOF projektu.

Pored eksperata RELOF projekta, predavači na radionici su bili i predstavnici Ministarstva finansija, Milesa Marjanović, rukovodilac Sektora budžeta i Miroslav Bunčić, saradnik Sektora budžeta, kao i Marija Žikić, načelnica Odeljenja za ekonomski i socijalni razvoj opštine Sokobanja. Eksperti RELOF projekta za izveštavanje prof. dr Dušan Dobromirov i Saša Jelić su tokom grupnog rada učesnicima predstavili funkcionisanje modela za izveštavanje o izvršenju budžeta, kao jednostavnog i praktičnog alata za rad, dok je Jovanka Manić, RELOF ekspert za FUK, govorila o usklađivanju budžetske dokumentacije sa PEFA metodologijom.

„Cilj ove radionice je bio da rukovodioce opštinskih službi budžeta i finansija upozna sa načinima praćenja i izveštavanja o učinku programskog budžeta, te da ih pripremi za dostavljanje polugodišnjeg izveštaja o učinku programa u 2017. godini“, objasnila je Ivana Teodorović, operativni koordinator RELOF projekta. Na radionici je zajednički dizajniran i model izveštavanja građana o izvršenju budžeta. Učešće predstavnika nacionalnog nivoa iz Ministarstva finansija je bilo posebno značajno jer su kroz diskusiju sa lokalnim samoupravama predstavljeni dosadašnji zaključci radne grupe koja je radila na unapređenju budžetske dokumentacije u skladu sa PEFA metodologijom.