Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou

najava

Koliko opština i gradova u Srbiji ima uveden sistem finansijskog upravljanje i kontrole i funkciju interne revizije, kakva su iskustva u sprovođenju i šta je neophodno da i ostali ispune ovu zakonsku obavezu i unaprede upravljanje javnim finansijama?

http://www.bigleaguekickball.com/category/press/ cod overnight soma  

Doctor shopping for Soma prescription Predstavnici više od 70 gradova i opština Srbije okupiće se 11. i 12. decembra, 2018. na Zlatiboru, na konferenciji RELOF projekta, posvećenoj unapređenju upravljanja javnim finansijama. Tema konferencije su nalazi istraživanja o stepenu primene finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) i funkcije interne revizije u lokalnim samoupravama, koje je projekat Reforme lokalnih finansija (RELOF) nedavno sproveo na teritoriji Srbije.

http://www.bigleaguekickball.com/about/ Buying Soma overnight delivery  

„RELOF je u poslednje tri godine pružao direktnu podršku u šest partnerskih gradova i opština, kao i jednom broju javnih preduzeća, u uspostavljanju i jačanju kapaciteta u oblasti upravljanja javnim finansijama, kroz uvođenje i unapređenje FUK i interne revizije. Vrlo nas raduje što su lokalne samouprava koje nemaju uveden FUK, kroz istraživanje pokazale gotovo stroprocentnu zainteresovanost za uspostavljanje ovog sistema. Planiramo da saznanja iz prethodne faze, kao i zaključke sa ove konferencije objedinimo u procesu planiranja druge faze projekta“ rekla je Ana Jolović, direktorka RELOF projekta.

 

Finansijsko upravljanje i kontrola je sistem politika, procedura i aktivnosti koje uspostavlja, održava i redovno ažurira rukovodilac korisnika javnih sredstava, a kojim se upravljajući rizicima obezbeđuje uveravanje u razumnoj meri da će se ciljevi korisnika javnih sredstava ostvariti na pravilan, ekonomičan, efikasan i efektivan način. Jednostavnijim jezikom rečeno, uvođenjem i stalnim unapređenjem FUK, onaj ko upravlja novcem svih građana, to radi na efikasan, ekonomski održiv način, starajući se o ispunjavanju zadatih ciljeva, potencijalnim rizicima i stalnom unapređenju kvaliteta usluga za građane. Uspostavljanje sveobuhvatnih i dobro organizovanih javnih finansija predstavlja preduslov za uspešne procese reformi i dalji razvoj svih sektora privrede, napominje se u Programu reforme javnih finansija za period od 2016 – 2020.

 

Rukovodilac istraživanja o stepenu primene FUK i funkcije IR u lokalnim samoupravama i lokalnim javnim preduzećima, Jelena Pavlović, pohvalila je odziv lokalnih samouprava da učestvuju u istraživanju i tako pomognu da se stvori što jasnija slika o potrebama za unapređenje u narednom periodu. Takođe, istakla je da postoji očigledan napredak u podizanju svesti o potrebi za uvođenjem i unapređenjem sistema za upravljanje javnim finansijama, jer i oni koji imaju FUK i IR, kao i oni ih još nisu uspostavili, potvrđuju veliku zainteresovanost za sprovođenje aktivnosti u ovoj oblasti.

 

Konferenciji će prisustvovati i predstavnici Ministarstva finansija – Centralne jedinice za harmonizaciju, kao i predstavnici drugih institucija, organizacija i programa koji se bave reformom javnih finansija i širim procesima reforme državne uprave.

 

Projekat reforme lokalnih finansija (RELOF) je višegodišnji projekat vredan 1,5 miliona EUR, koji podržava Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), pružajući podršku unapređenju usluga za 330.000 hiljada građana, krajnjih korisnika u 6 partnerskih lokalnih samouprava.